Založ si blog

Voľby 2023. KDH – pošpinená snaha o slušný konzervativizmus

Kresťanskodemokratické hnutie je najstaršou politickou stranou za dobu od vzniku SR. To samo o sebe nijako neznamená, že táto strana nemá svoje defekty. A má ich veľa, príliš veľa… Sami sa definujú ako ľudová strana konzervatívneho typu, zameraná na kresťanstvo, rodinu a seniorov. Človek by si povedal, že to je presne voľba pre dedinskú babku, ktorá dvakrát-trikrát denne navštevuje kostol, chodí s modlitebnou knižkou v ruke po dedine a vykrikuje po mladých ľuďoch, ktorí sa bavia na jej vkus trocha hlasnejšie. Tak to celkom nie je, KDH podporuje aj množstvo mladých cez rôzne občiansko-cirkevné organizácie.

Snažia sa o vnášanie moderných prvkov do inak skostnatenej politiky minulých stáročí. Pridali moderné marketingové prvky prezentácie, no je otázka, do akej miery si takto udržia tie dedinské babky. Ono mať na čele takej strany rozvedeného muža s viacerými deťmi nie je sranda. Nie je to nič osobné, ale tu hovoríme o politickej strane, ktorá vyhlásila manželstvo muža a ženy za sväté. Akosi im uniklo, že v spoločnosti žije nemalé množstvo ľudí s inými hodnotami, že manželstvo sa dnes akosi nenosí. A urobiť niečo pre zrovnoprávnenie vzťahu muža a ženy mimo manželstva je pre nich niečo ako svätená voda na diabla.

Veľmi nevyberavým spôsobom vyjadril postoj k ľudským právam predseda hnutia, keď verejne nazval homosexuálnych ľudí pliagou spoločnosti. Jednak je to niečo, čo dehonestuje doterajšiu ako tak slušnú politiku KDH a nechcene vyjadruje skutočné zmýšľanie celého hnutia. A to majú v programe tézy, že:

  • rešpektujú a chránia slobodu človeka ako základnú hodnotu
  • chránia život a dôstojnosť každého človeka

Sú to iba prázdne slová. Darmo sa snažia o korekciu jeho vyjadrenia, no odhaleniu podstaty ideológie strany už nezabránili.

Čítať 144 a pol stranový program KDH nie je nijaká záživná literatúra, no podarilo sa. Ak by som mu vyčítal množstvo fráz, bolo by to nespravodlivé, týka sa to všetkých.

Dôraz na individuálne podnikanie

Od samého počiatku existencie kladie hnutie dôraz na živnostenské podnikanie. Dajme tomu, že dokážete nejako uživiť vlastnú rodinu, no z pohľadu na úrovni ekonomického rozvoja spoločnosti je to málo. Aj keby sme mali 4 milióny živnostníkov, nestačilo by to na financovanie školstva, zdravotníctva či obrany, ani na zabezpečenie služieb štátu. Nečudujem sa, že z ich radov vzišli veľkí privatizační aktéri obrovského štátneho majetku. Veď na čo by nám ho bolo, nie? Teraz za to platíme…

Rodina

Táto téma sa prelína celým programom. Či je to manželstvo, školstvo, zdravotníctvo, všade by chceli presadzovať kresťanské hodnoty a preferovať konzervatívny náhľad na život. Ja by som im to nebral, veď na to majú právo, len mi vadí, že svoj názor nútia všetkým ostatným. Liberálnejší pohľad na svet je pre nich nepriateľom.

Ekonomika

Chceli by dosiahnuť prebytkový rozpočet. Krásna predstava, no absolútne nereálna. Chápem ju ako veľmi, veľmi, veľmi vzdialený cieľ. Musím im však dať za pravdu: ak nezrovnáme obrovské dlhy, ktoré dokázal nasekať Matovič so svojou partičkou a Fico s našimi ľuďmi, skončíme presne vedľa Grécka – minimálne sociálne výdavky, znižovanie dôchodkov, krach ekonomiky. Ktovie, či by aj pre nás vznikol Euroval. A aj keby, strašne by to bolelo. Nielen kresťanov…

Školstvo

Najväčšie škody sa chystajú napáchať v školstve. Čo predvádzal ich terajší člen Horecký ako minister školstva bol iba slabý odvar. Nanútené školské osnovy v rozpore so zásadou nadstraníckosti, jednostranné vykladanie sveta a spoločnosti, zavádzanie symbolov a celý rad ďalších opatrení, smerujúcich k evanjelizácii školstva.

Sociálna politika

Dôraz na seniorov, samozrejme najmä tých správnych. Táto časť sa im veľmi nevydarila a je v rozpore s deklarovanou snahou o znižovanie zadlženosti štátu. Jasne, snažíme sa byť civilizovanou krajinou a treba sa postarať o slabých a nevládnych a ja som všetkými desiatimi za. Je hrozné, ako rodičia postihnutých detí musia žobroniť o dary pre to, aby ich dieťa mohlo aspoň prežiť. Len tu sa nič nehovorí a preferovaných živnostníkoch, ktorí neplatia sociálne odvody, alebo platia iba minimálne a ich dôchodky sú potom pod hranicou prežitia! A sociálny systém padá do kolien… Čo s tým? Nedočítate sa. Zato sa stretnete s veľmi častým slovom „bezplatne“. Nič nie je bezplatné! Musíte napísať, kde na to zobrať, ako financovať veľmi potrebné služby. Nedočítate sa, preto ide o predvolebné žvásty k odchytu starších voličov. Asi im trocha krivdím, veď v podstate súhlasím s ich poňatím sociálneho systému, len ma mrzí absencia zásluhovosti.

Z môjho hľadiska je KDH európskou stranou so všetkým, čo k tomu patrí. Až na to jednostranné chápanie človeka. Pre zanieteného kresťanského voliča je to iste dobrá voľba.

Prezidentské voľby sú o tom, či Slovensko zostane na mape Európy

12.03.2024

Nikdy neboli voľby prezidenta SR také dôležité, ako sú tieto. Vzhľadom na nehorázne výsledky parlamentných volieb a situáciu v Európe bude budúci prezident rozhodovať najmä o tom, či sa Slovensko udrží na mape civilizovaných krajín alebo sa vráti do čias Slovenského štátu respektíve do čias ruského impéria. Fico, Pelegrini a Danko so svojou polofašistickou svorkou [...]

Ruské zverstvá – Dmytrivka

18.12.2023

Na Ukrajine je hneď niekoľko dedín s názvom Dmytrivka. Dokonca aj v samotnom okolí Kyjeva sú dve, vzdialené len 45 min jazdy autom. Dmitrivka, ukrajinská dedinka v boroďanskom rajóne so 150 obyvateľmi, 20 minút autom juhozápadne od centra Boroďanky. Tichá, chudobná dedinka, akých sú na Ukrajine tisícky. Dedinské domčeky, drevené ploty, jedna asfaltová cesta stredom dediny, [...]

Ruské vojnové zločiny pokračujú

11.12.2023

V priemere Rusi spáchajú 160 vojnových zločinov každý deň. Ministerstvo vnútra Ukrajiny už viac ako 21 mesiacov odoláva ruskej totálnej ozbrojenej agresii. Za tento čas policajní vyšetrovatelia zaznamenali viac ako 102 000 vojnových zločinov Ruskej federácie. Informoval o tom minister vnútra Ukrajiny Ihor Klymenko. „V priemere je to každý deň 160. Medzi nimi je [...]

Euro / Eurá / Bankovka / Peniaze /

Števulová: Koalícia chce zastrašiť mimovládky. Michelko: Chceme zvýšiť transparentnosť ich financovania

27.04.2024 14:07

Strana Progresívne Slovensko považuje návrh novely zákona o mimovládnych organizáciách predložený SNS za protizákonný a protiústavný.

Dmitrij Peskov

Peskov: Neexistujú žiadne predpoklady pre mierové rokovania Ruska a Ukrajiny

27.04.2024 13:29

Špeciálna vojenská operácia, ako Rusko označuje vojnu na Ukrajine, bude pokračovať, pre mierové rokovania nie sú podľa Moskvy žiadne predpoklady.

Alexej Navaľnyj

WSJ: Putin zrejme nenariadil zabiť Navaľného, konštatovali americké tajné služby

27.04.2024 12:42

Americké tajné služby podľa nemenovaných predstaviteľov dospeli k záveru, že Putin pravdepodobne nenariadil, aby Navaľného vo februári zabili.

Demmin

Keď matky topili svoje deti. Hromadné samovraždy v nacistickom Nemecku

27.04.2024 12:00

Nacistická propaganda a strach z Červenej armády v apríli 1945 spôsobili, že v mestečku Demmin spáchalo samovraždu najmenej 900 ľudí.

dubrava26

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 24
Celková čítanosť: 62692x
Priemerná čítanosť článkov: 2612x

Autor blogu

Kategórie