Založ si blog

Voľby 2023. Progresívne Slovensko – nádej pre všetkých

Progresívne Slovensko zvolilo osvedčenú cestu európskych liberálov. Okrem individuálnej zodpovednosti každého človeka považujú za rovnako dôležité skupinovú aktivitu občanov až do úrovne riadenia štátu, majú presnú predstavu o fungovaní sociálneho systému (niekedy ju nie sú schopní dobre komunikovať), dôraz kladú na vzdelávací systém. Väčšinou sú definovaní ako liberálno-sociálna strana a viac menej to tak bude. Veľmi zdôrazňujú zameranie na budúcnosť, no treba tu povedať, že je to najmä o tých, ktorí iba dnes prichádzajú do pracovného procesu. Na druhej strane silný akcent kladú na zabezpečenie starších, postihnutých či chudobných. Nájdete u nich aj časť, venovanú neúplným rodinám a samoživiteľom, to sa však dá nájsť aj u iných strán.

Ich výhodou je, že nemajú zašpinené ruky vládnutím a majú šancu dokázať, ako skutočne svoj program myslia.

Zdravotníctvo

Ani oni sa nevyhnuli populistickým opatreniam. Ide najmä o záväzok postaviť tri nové nemocnice – Bratislave, Košiciach a Martine. Ale tie tam predsa už sú! Podľa mňa by bolo potrebné sa skôr postarať o tie súčasné, ich riadne fungovanie a vybavenie. Tak by sa znížili regionálne rozdiely… Prinieslo by to ďaleko väčší osoh a mohlo by sa investovať do tých regionálnych nemocníc, ktoré sú bližšie k dedinskému obyvateľstvu. Pozitívom je, že za prioritu považujú ambulantný systém.

Za revolučnú myšlienku, ktorá ich odlišuje od všetkých ostatných strán považujem zastavenie chaotického navyšovania počtu medikov na lekárskych fakultách v záujme skončenia degradácie a zaostávania v kvalite vzdelávania.

Štart do života, podnikanie a financie

Nie všetci majú predpoklady a odvahu začať po skončení školy podnikať. PS sa venuje tým, ktorí toto všetko majú a pokúšajú sa uživiť v podnikaní. Chcú sprístupniť start-upy čo najvyššiemu počtu začínajúcich podnikateľov hoci aj popri štúdiu alebo práci. Zaujímavá je myšlienka umožniť bezpečné podnikanie od 16 rokov. Asi by sa aj dalo.

Rovnako ako SaS sa venujú otázke odpisovania majetku – rozumej, rýchle zníženie daňovej povinnosti. Nepáči sa mi to. Na druhej strane je rozumné daňové zníženie inovácií, vedy a výskumu. Lenže: to už tu raz bolo vo forme dotácií, ktoré sa stratili v neznámych esročkách… No, uvidíme. Spolu so SaS majú spoločnú snahu o ukončenie chaosu v legislatíve a chcú dať väčšiu istotu podnikateľom i zamestnávateľom tým, že zákony, týkajúce sa podnikania, budú prijímať raz do roka. Rád by som si na to počkal, čo dokážu „inteligenti“ v parlamente sme tu videli…

Vo verejných financiách chcú urobiť poriadok. Fajn, ale to som čítal vo všetkých programoch. Konečne sa niekto koncepčne zaoberá znižovaním verejného dlhu, aby sme za pár rokov nepadli na hubu. A čo je dôležité, financie predpokladajú riešiť nadrezortne, nie tak, ako Matovič – každý si hrabal na svojom a všetko bolo zle.

Školstvo

Tu ma zaujala myšlienka ponechania prvého stupňa základných škôl aj v malých obciach, aby bolo vzdelávanie dostupnejšie. Tiež prepojenie vedy a výskumu so vzdelávacími inštitúciami, to však počúvam už desiatky rokov a preto som skeptik. Progresívci tak, ako všetky ostatné strany nemajú odvahu k zásadnému kroku pre zvýšenie kvality vysokoškolského vzdelávania a zastaveniu jeho devalvácie: k zníženiu počtu vysokých škôl. Škoda. Ich program pre oblasť školstva je rozsiahly a nedá sa rozoberať každá myšlienka. Treba čítať.

Rovnosť občanov

Naša ústava deklaruje všeobecnú rovnosť občanov vo všetkých sférach spoločnosti, lenže v praxi to tak nie je. Vo vrave boja proti homosexuálom a ich partnerstvám konzervatívcom akosi uniklo, že na Slovensku žijú desaťtisíce heterosexuálnych párov v úplných rodinách, ktoré nemajú rovnaké práva, ako zosobášené manželstvá. Nemajú nárok na základné informácie o partnerovi v prípade hospitalizácie, narážajú na prekážky v škôlkach a na úradoch, ktoré požadujú neúnosné množstvo byrokratických podaní, doplnení, dokladov. Kto neverí, nech vyskúša.

Preto progresívci kladú dôraz na rovnosť všetkých. A LGBTI? Veď to sú tiež občania, naše deti a aj pre nich chce PS rovnosť.

Nedá sa na jednom mieste dotknúť sa všetkých stránok programu, venujem sa tým, ktoré sú pre mňa naj, tak ako u ostatných strán. Okrem uvedeného veľkú časť programu venujú ekológii a udržateľnej energetike.

Progresívne Slovensko je dobrou voľbou pre tých, ktorí sa vedia aktívne pričiniť o svoju úroveň života, chcú žiť slobodne, slobodne sa pohybovať a rešpektovať akýkoľvek iný názor. Pre tých, ktorí sa nemusia v Európe hanbiť priznať sa ku Slovensku a ktorí vyznávajú rovnakú toleranciu, ako je tam zvykom. Musím konštatovať, že je to jediná strana, ktorá nevedie žiadne antikampane, nenapáda a zachováva si slušnosť v každom ohľade. To musia uznať aj ich zarytí odporcovia.

Prezidentské voľby sú o tom, či Slovensko zostane na mape Európy

12.03.2024

Nikdy neboli voľby prezidenta SR také dôležité, ako sú tieto. Vzhľadom na nehorázne výsledky parlamentných volieb a situáciu v Európe bude budúci prezident rozhodovať najmä o tom, či sa Slovensko udrží na mape civilizovaných krajín alebo sa vráti do čias Slovenského štátu respektíve do čias ruského impéria. Fico, Pelegrini a Danko so svojou polofašistickou svorkou [...]

Ruské zverstvá – Dmytrivka

18.12.2023

Na Ukrajine je hneď niekoľko dedín s názvom Dmytrivka. Dokonca aj v samotnom okolí Kyjeva sú dve, vzdialené len 45 min jazdy autom. Dmitrivka, ukrajinská dedinka v boroďanskom rajóne so 150 obyvateľmi, 20 minút autom juhozápadne od centra Boroďanky. Tichá, chudobná dedinka, akých sú na Ukrajine tisícky. Dedinské domčeky, drevené ploty, jedna asfaltová cesta stredom dediny, [...]

Ruské vojnové zločiny pokračujú

11.12.2023

V priemere Rusi spáchajú 160 vojnových zločinov každý deň. Ministerstvo vnútra Ukrajiny už viac ako 21 mesiacov odoláva ruskej totálnej ozbrojenej agresii. Za tento čas policajní vyšetrovatelia zaznamenali viac ako 102 000 vojnových zločinov Ruskej federácie. Informoval o tom minister vnútra Ukrajiny Ihor Klymenko. „V priemere je to každý deň 160. Medzi nimi je [...]

Dmitrij Peskov

Peskov: Neexistujú žiadne predpoklady pre mierové rokovania Ruska a Ukrajiny

27.04.2024 13:29

Špeciálna vojenská operácia, ako Rusko označuje vojnu na Ukrajine, bude pokračovať, pre mierové rokovania nie sú podľa Moskvy žiadne predpoklady.

Alexej Navaľnyj

WSJ: Putin zrejme nenariadil zabiť Navaľného, konštatovali americké tajné služby

27.04.2024 12:42

Americké tajné služby podľa nemenovaných predstaviteľov dospeli k záveru, že Putin pravdepodobne nenariadil, aby Navaľného vo februári zabili.

Demmin

Keď matky topili svoje deti. Hromadné samovraždy v nacistickom Nemecku

27.04.2024 12:00

Nacistická propaganda a strach z Červenej armády v apríli 1945 spôsobili, že v mestečku Demmin spáchalo samovraždu najmenej 900 ľudí.

vezuv

V okolí sopky Vezuv zaznamenali silnejšie zemetrasenie

27.04.2024 11:51

Oblasť okolo sopky Vesuv neďaleko juhotalianskej Neapola dnes ráno zasiahlo zemetrasenie o sile 3,9 stupňa.

dubrava26

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 24
Celková čítanosť: 62689x
Priemerná čítanosť článkov: 2612x

Autor blogu

Kategórie